Отбелязваме деня на печените царевични зърна, които се превръщат в пеперуди
Снимка: Guliver / iStock
Най-предпочитаната „филмова“ храна – пуканките, отбелязва своя празник днес.
Всеки знае, че хрупкавите „пеперуди“ не са най-полезната храна за детето, но не искате да го лишите от това удоволствие поне, когато отивате на кино 1 път в месеца.
Солени, сладки, малка или по-голяма кофичка – сложно е да откажете. Цялото семейство обича това изкушение. Така че правите компромис.
Историята на пуканките е любопитна
Родината им е Америка, където установяват, че при нагряване царевичните зърна се пукат и се превръщат в бели пеперуди. Това откритие на индианците бързо намира широко приложение, когато пуканките „влизат“ в киносалоните.
По време на Голямата депресия през 1929 година киносалоните започват да фалират, и за да привличат повече зрители, предлагат пуканки и нещо за хапване. Така те стават нещо като задължителна атракция по време на прожекциите.
Историята на пуканките обаче е още по-древна. Любопитен факт е, че най-старите, подредени в наниз, са открити преди около 4000 години в пещера с прилепи на запад от Ню Мексико.
Колко са вредни
Ще прочетете, че пуканките могат да са опасни за здравето, заради съдържанието на перфтороктанова киселина (PFOA).
На практика опасността идва не от царевицата, а от опаковката. И, за да се избегне подобен риск, е добре царевицата да се пука в микровълновата печка.
Ползата от тях
Пуканките са богат източник на антиоксиданти (полифеноли) и в тях те са много повече, отколкото в някои плодове. Те съдържат също така и влакнини, които са от полза за храносмилателната система.
В тях има и много витамини и минерали, защото царевицата е пълнозърнест продукт. И, ако консумираме в умерено количество, те ще са по-скоро полезни, отколкото вредни.
Снимка: Guliver / iStock
А вредата
Защо специалисти по хранене не слагат пуканките в списъка на препоръчвани храни?
Това е така, заради добавките – сол, захар и мазнини, с които те се приготвят. Особено една от добавките – диацетил, който дава аромата на масло на пуканките.
Смята се, че изпаренията му могат да причинят заболявания на бронхите.
- Твърди се, че пуканките са силно калорични. Това не е задължително. Това зависи от начина им на приготвяне.
Ако се направят вкъщи, 100 грама могат да съдържат около 350 калории, а ако се добави сол или захар, калориите вече гонят 450-500.
- Не прекалявайте. Изяждането на 1 кофичка натоварва панкреаса, солта задържа течности в организма, а това вреди както на бъбреците, така и на ставите.
Така, че ако няма как да лишите детето от кофичка пуканки по време на кино, изберете по-малка и нека с нея да пие вода, а не сладки газирани напитки.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари